onsdag 12 december 2012

"Precis som alla andra"

 
Skolbok och räkneverktyg för de blinda barnen
Idag for jag och Erik till en skola i grannbyn Katumba, där eleverna har olika handikapp. Det är elever mellan 7 och 12 år, alltså innan de kommer upp i motsvarande ”högstadie/gymnasiet”. Skolan har flera byggnader som har skänkts av Svenska organisationer, till exempel en förening som heter ”Katumbas vänner.” På skolan finns det elever med olika handikapp, som går tillsammans med "vanliga"  elever från området. De har sovsalar där de elever som kommer långväga ifrån bor under terminerna. Eleverna på skolan är mentalt handikappade, fysiskt handikappade, blinda och albino (i detta samhälle klassas det sista som ett handikapp)

När vi kom dit blev vi först visade runt i sovsalar och rum för fysisk träning. Vi träffade läraren för de blinda barnen och han visade oss hur han skriver material till sina elever på skrivmaskiner för blindskrift.
Alla barn på skolan har lektioner tillsammans, de ”vanliga” barnen från området, de blinda, de med albinism och de med fysiska handikapp. De enda som har specialklasser är de med mentala handikapp. Vi fick höra att ”they depend on eachother and help eachother”.

Glada elever på skolan
När vi kom in i samlingssalen sjöng alla de församlade barnen för oss, de var väldigt glada och jag blev alldeles rörd av deras glädje och sång. Skolan har 500 elever varav 130 bor där. De har 28 lärare, en sjukgymnast, en sjuksköterska och en ”hantverkare” som hjälper barnen att laga sina kryckor, skor och annat. De har två kokerskor och två husmödrar som tar hand om barnen som bor på skolan. Mannen som tog med oss till skolan frågade barnen vad de skulle äta till middag imorgon, de svarade ”bönor”, och han sa ”imorgon ska ni få äta kött” och alla barnen jublade. Det var väldigt rörande att se hur glada de blev över att få äta någonting som vi tar för givet. Hur många barn i Sverige skulle jubla över den nyheten. Mot slutet av vår vistelse bad de en flicka att säga någonting och hon höll ett fint tal, bland annat sa hon ”När vi är här på skolan så vet vi att vi har bröder och systrar och vi har inte hemlängtan” och även ”Här känner vi att vi är precis som alla andra.”

Detta besök hade en stor inverkan på mig, jag hoppas verkligen att denna skola kan fortsätta att hjälpa barn i denna situation. Dessa barn har rätt att, precis som alla barn, få gå i skolan, utvecklas och få känna sig ”precis som alla andra."

Sovsalar till de barn som bor på skolan
Läraren visar mig hur de skriver material på blindskrift till de blinda barnen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar