Nu har jag varit i Tanzania i 13 dagar,
fram tills nu har vi bara bekantat oss med kulturen och området. Jag
bor hos en familj på sju personer, där ett av barnen pratar bra
engelska. De andra försöker kommunicera och det går rätt så bra.
Den yngsta i familjen, en pojke på 4 år pratar konstant med mig på
swahili, så jag kommer säkert att lära mig. Jag har fått ett eget
rum, men en säng och två pallar. I rummet finns det en toalett,
tänk en djup kaklad garderob med ett hål i golvet och en vattenkran, om
jag vill duscha värmer de vatten i en hink till mig. Det var
lite svårt att duscha ur en hink första gången men det går
lättare och lättare. Att ha en kaklad toalett på rummet är ändå lyxigt här, det är många som har "utedass" med ett hål i marken.
Jag äter frukost, lunch och middag i
”prästgården” mitt emot kyrkan. De har en kvinna anställd att
laga mat till mig och församlingsprästen (som även är min
handledare). Vanlig mat är Ugali (stabbig majsgröt), ris, kokt
spenat, kyckling, fisk, kokt sötpotatis, stekt potatis och bananer i
överflöd. I Tukuyu växer det bananer överallt, det är främst
matbananer men även små söta bananer som är väldigt goda. Det
växer även thé, sockerrör, mango och majs runtomkring byn. När
vår matmor ska tillaga maten går hon ner på den lokala marknaden
mitt i byn och köper ingredienserna färska direkt.
Eftersom det inte är så vanligt med kylskåp här så köper de
allting direkt när de ska tillaga det, ska de till exempel äta
kyckling så köper de en levande kyckling, preparerar den och
tillagar den. Här kan vi prata lokalproducerad mat!
Mitt rum, huset är byggt av tegel med rappade väggar. |
Min toalett och dusch |
Den lokala affären |
Det är ganska mycket som är
annorlunda från det liv som jag har levt hittills i Sverige, och det
kommer att ta ett tag att anpassa sig till denna nya miljö, kultur
och livsstil, men det går bättre och bättre.
Schysst att det går bra för dig! Och så trevligt att höra nyheter :)
SvaraRaderaHus av tegel - det trodde jag aldrig!